HOME   WAAROM   BILLIE   KLUIS 1   KLUIS 2   VAKANTIES   AUTISME   RELATIEPC

             

INTERESSES

AUTISME

Diagnose:
Eind jaren negentig werd bij mij de diagnose autisme verwante contact -en ontwikkelingssstoornis (oftewel: ASS, Autisme Spectrum Stoornis) geconstateerd door het ATN (Autisme Team Noord) waar ik de eerste jaren na mijn officiële diagnose therapeutische gesprekken kreeg. Echte therapie kan ik het niet noemen, want ik heb er vrij weinig tot niets van geleerd. Wat ik het meest leerzaam vond aan de bezoekjes aan het ATN was een poster die daar hing. Op die poster stonden allerlei kenmerken van autisme. Er onder op stond de tekst: als uw kind zeven of meer van deze kenmerken vertoont, neem dan contact op.

De diagnose had wel vrij veel invloed op mijn leven. Dankzij de diagnose weet ik waarom ik altijd een outsider op school was, waarom ik moeite had met sociaal mee doen op verjaardagen, waarom ik nooit iemand kon verstaan tijdens feestjes en uitgaan en waarom ik me het liefst afzonderde wanneer ik de drukte teveel vond worden.

Mijn diagnose heeft me ook een tijd in de waan gelaten dat ik er mensen door zou vinden die net zo zijn als ik en dat ik er vele nieuwe vrienden door zou kunnen gaan maken, maar die illusie heb ik na vele ontmoetingen met lotgenoten achter mij gelaten. De meeste mensen met ASS die ik ken zijn slechts vage kennissen. En de vrienden met ASS die ik heb zijn er niet meer dan de vrienden die niet autistisch zijn.

Twee grote voordelen van een officiële diagnose zijn wel dat ik recht heb op bepaalde medicatie en op een WAJONG uitkering. Door hard te werken en het geluk te hebben via vrijwillig werk de juiste mensen te leren kennen kon ik later vanuit mijn WAJONG uitkering doorstromen naar een betaalde baan in de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening).

Vrijwilligerswerk:
Ik heb mij sinds ik mijn diagnose kreeg vaak afgevraagd of ik iets leuks of nuttigs kon betekenen voor mijn lotgenoten en ik aarzelde dan ook niet toen ik daar de kans toe zag. Gewoonlijk werd die kans door andere mensen aangereikt.

Na 2010 vond ik het welletjes met het bedenken en uitvoeren van al dat vrijwilligerswerk en ben ik meer voor mezelf gaan leven.Laatste update: zondag 21-10-2018, Groningen, Nederland.