HOME   BILLIE   KLUIS 1   KLUIS 2   VAKANTIES   RELATIEPC

             

INTERESSES   BUCKETLIST

RELATIEPC

Een eigen bedrijf:
RelatiePC is in 2005 ontstaan doordat ik een ICT collega had die er naast zijn deeltijdbaantjes als hoofd systeembeheerder ook nog een eigen bedrijf op na hield. Ik was het vaak niet met hem eens en vond dat ik bepaalde dingen beter kon en overdacht dan hij. En omdat ik niet tot de categorie "de beste scheepslui staan aan wal" wilde behoren ben ik daarom zelf ook een eigen bedrijf begonnen. Ik kreeg hiervoor overigens adviezen van die collega.

Ik sta er achteraf wel van te kijken dat ik dit gedaan heb, omdat ik naast mijn betaalde baan ook al veel vrijwilligerswerk deed.

Ik heb me er destijds over verbaasd hoe makkelijk het is om een officieel bestaand bedrijf op te richten. Ik had niet eens een bedrijfsplan, alleen een naam en wat simpele ideeën over hoe ik de administratie ging doen. Ik had ook al een eenvoudig logo en dito huisstijl ontworpen in MS Paint en Word. Maar dat was het dan ook wel.

Uiteindelijk heb ik via RelatiePC vooral aan zelfvertrouwen gewonnen, doordat van elke tien opdrachten er negen goed verliepen. Omdat ik het "no cure no pay" principe hanteerde, verdiende ik dus negen van de tien keer geld. In totaal heb ik in het vijfjarig bestaan van RelatiePC honderden opdrachten uitgevoerd. Het begon me op een gegeven moment wel op te vallen dat die opdrachten de helft van de tijd bestonden uit het verhelpen van een probleem met de internetverbinding. Problemen met draadloze internetverbindingen waren zeer veel voorkomend en brachten veel geld in het laatje.

Toch ben ik op een gegeven moment gestopt met RelatiePC. De reden: ik kwam er achter dat niet zozeer ICT kennis en ervaring een vereiste zijn voor succesvol ondernemerschap, maar vooral beschikbaarheid. Ik ontdekte door RelatiePC dat ik te gemakzuchtig ben om voor iedereen altijd maar beschikbaar en bereikbaar te zijn.

Administratie:
Ik maakte voor de administratie van RelatiePC bijna uitsluitend gebruik van opensource software.
Ik had thuis een computer met Ubuntu (Linux) waar ik mijn administratie op deed. De boekhouding hield ik bij in OpenOffice. Ik maakte de facturen op in OpenOffice Writer en haalde de factuur informatie via mailmerge uit twee tabellen in OpenOffice Base (de tegenhanger van Access). In de ene tabel stonden de klantgegevens en in de andere de opdrachtgegevens.

Slechts heel af en toe moest ik voor bepaalde opdrachten omschakelen naar Windows.

Reclame:
Ik merkte dat de beroemde mond-tot-mond reclame bij mij niet of nauwelijks werkte.

Ik heb in 2005 met een vriendin van mij een keer flyers uitgedeeld aan de Helperzoom, maar die honderden flyers hebben destijds maar ëën klant opgeleverd. Daarom heb ik daarna gekozen voor de duurde optie van betaalde advertenties in de Gouden Gids plaatsen. Dat heeft mij veel geld gekost, maar wel de meeste klanten opgeleverd.

Als ondernemer moet je erg oppassen dat je niet opgelicht wordt. Dat is mij een keer overkomen toen ik er te laat achter kwam dat ik geld had overgemaakt naar een bedrijf waarvan ik ten onrechte had aangenomen dat het het bedrijf achter de Gouden Gids was. Gelukkig kon ik via de bank zonder gezeur het geld terug laten storten en deze malafide club laten blokkeren.Laatste update: zaterdag 15-12-2018, Groningen, Nederland.